Jesteś tutaj: BLOG Czy burgery są dla Ciebie dobre?

Czy burgery są dla Ciebie dobre?

Czy burgery są zdrowe? Od lat panuje powszechny mit, że burgery to fast food. Jest to błędne przekonanie, które sprawia, że są one wyjątkowo niezdrowe i tuczące. Jest to MIT i należy go natychmiast obalić! Nie wolno nam wmawiać, że burgery można znaleźć tylko na ulicach i w tanich barach. Jest to ogromny błąd.

Burgery to zdrowy i pożywny posiłek?

Tak, to prawda, że burgery można zaliczyć do zdrowych i pożywnych posiłków. Musimy podkreślić, że chodzi nam o burgery robione z pasją i przy użyciu najlepszych składników.

Co znajduje się w takim burgerze?

  • Przede wszystkim białko.
  • Węglowodany i bądźmy z nimi delikatni. Bułka nie jest aż tak duża, ale na pewno jest bardziej treściwa.
  • Tłuszcze różnego pochodzenia.
  • Duża ilość warzyw (czyli wszystkie witaminy).

Zdrowe dodatki do burgerów:

  • Sałatki warzywne
  • zdrowe soki owocowe

Dlaczego więc ludzie mówią,że burgery nie są zdrowe?

Mity, mity i jeszcze więcej mitów! Wiele lat temu eksperci od żywienia twierdzili, że czerwone mięso to zło, a tłuszczów nie należy jeść. Wiadomo jednak, że cholesterol jest obecny w organizmie. Należy pamiętać, że piramida żywieniowa zmieniała się z biegiem czasu, a przekonania super ekspertów również ulegały zmianie. Badania prowadzone przez wiele lat wykazały, że zdrowe tłuszcze są niezbędne do funkcjonowania człowieka.

Jeśli ktoś mówi, że tłuszcz jest zły, niech wyjaśni, co ma na myśli. Może to być duża ilość oleju do smażenia frytek lub zdrowe tłuszcze, które tworzą pożywny posiłek. Jak widać, istnieje wiele korzyści z hamburgera.

Czy wszystkie burgery będą zdrowe?

Należy pamiętać, że nie wszystkie burgery są zdrowe. To samo tyczy się frytek. Jeden burger będzie pieczony w piekarniku, drugi będzie smażony w głębokim tłuszczu. Te pieczone w piekarniku będą bardziej pożywne. Nie będzie miał znaczenia kształt bugera, ale jego zawartość. Możemy zrobić pysznego burgera, wybierając najlepsze składniki i dbając o to, by zawierały wszystkie niezbędne makroskładniki.

Czym różnią się burgery z restauracji, od tych, które można dostać w sieciowych restauracjach?

To jest najlepsza i najważniejsza rzecz w Naszych burgerach. Są one przygotowywane z pasją i starannością. Używamy też świeżych składników. Nie są one mrożone, peklowane, ani w żaden inny sposób przygotowywane.

To właśnie czyni burgera zdrowym. Restauracje sieciowe sprzedają mrożonki, które są wysokokaloryczne i wysoko przetworzone. Oznacza to, że mogą być naszpikowane chemią.