Jesteś tutaj: BLOG Jaki ser do pizzy wybrać?

Jaki ser do pizzy wybrać?

Bez sera pizza nie byłaby pizzą. Oczywiście, że ser! Najważniejsze, aby był najlepszej jakości i w odpowiedniej ilości!

Na całym świecie istnieje około czterech tysięcy rodzajów sera! Te pyszne przysmaki wytwarzane są głównie z mleka krowiego, owczego i koziego. Charakterystyczne cechy każdego sera to jego smak, zapach oraz metoda i stopień, w jakim został wytworzony.

Większość miłośników pizzy zna miękką mozzarellę, delikatny camembert, kruchą fetę, intensywną gorgonzolę i twardy parmezan.

Jakie są charakterystyczne cechy serów, które zostały docenione przez miłośników pizzy na całym świecie? Jakie sery najczęściej kładziemy na pizzę?

Mozzarella - królowa serów do pizzy

Mozzarella to miękki, podpuszczkowy ser mozzarella, pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania. Oryginalna mozzarella jest wytwarzana z mleka bawolego, ale może być również wytwarzana z mleka krowiego. W sklepie można kupić mozzarellę w okrągłym kształcie lub w małych kulkach, a także w serwatce.

Ser mozzarella na pizzy to uniwersalny klasyk! To właśnie mozzarella została użyta na pierwszej Marghericie. Ser mozzarella ma łagodny smak, łatwo topi się na pizzy i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Mozzarella to gładki, niekleisty ser, który jest miękki i kremowy.

Gorgonzola na pizzę - niebieski ser z Lombardii

Gorgonzola, miękki i dojrzewający ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka krowiego, jest miękki i dojrzały. Ma charakterystyczne dla pleśni Penicillium-glaucum zielonkawe lub niebieskawe żyłki. Źródłem tego włoskiego przysmaku jest Lombardia. Na mapie północnych Włoch można zobaczyć miejsce o nazwie Gorgonzola.

Gorgonzola jest wyśmienita w połączeniu z innymi włoskimi serami. Doskonale uzupełnia smak szpinaku i rukoli. Jesteś fanem zielonych dodatków do pizzy? Możesz je połączyć z gorgonzolą.

Pizza z serem feta - grecki akcent w tej rodzinie serów

Feta może być wytwarzana z mleka koziego, owczego lub z połączenia obu tych rodzajów mleka. Feta jest serem kruchym, który łatwo topi się w wysokich temperaturach. Tylko świeżą fetę można kroić w grube plastry. Feta, co po grecku oznacza "plaster", nie może być krojona. Od 2002 r. feta jest zastrzeżona dla serów pochodzących wyłącznie z Grecji.

Ostry, słony smak fety może nadać pizzy wyjątkowy aromat i pomóc wydobyć najlepsze cechy składników. Osoby, które lubią intensywne doznania, pokochają tę pizzę!

Pizza Camembert - aksamitny francuski ser

Ojczyzną camemberta jest Normandia. Ser ten został po raz pierwszy stworzony przez Francuzów w 1791 roku. Ser camembert jest miękki, podpuszczkowy, wytwarzany z niepasteryzowanego mleka. Występuje w charakterystycznych krążkach pokrytych białawą pleśnią.

Camembert najlepiej smakuje w towarzystwie śmietany i oliwek. Wspaniały duet możesz stworzyć z szynką parmeńską. Cenisz sobie harmonię? Wybierz ser camembert!

Parmezan - twardy konkurent Parmy

Jest to najbardziej znany włoski ser. Jest to ser o mocnym i bogatym smaku, który może być stosowany jako dodatek do wielu potraw lub do ich dekoracji. Parmezan jest serem z północnych Włoch, wytwarzanym z mleka krowiego. Oryginalny ser jest wytwarzany wyłącznie z mleka krów rasy Reggiana. Są one karmione wyłącznie zielonką z naturalnych łąk i mają unikalny skład botaniczny.

Parmezan podkreśli smak pizzy. Posyp pizzę wiórkami parmezanu, ale nie przed wyjęciem jej z pieca.

Pizza z czterema serami? Dla prawdziwych miłośników sera!

Nie możesz wybrać jednego rodzaju sera. Dla nas to nie jest trudne do zrozumienia! Stworzyliśmy dla Ciebie pizzę z czterema serami, wypełnioną najlepszymi gatunkami z każdej rodziny serów.

Włoska pizza quatro formaggi jest zwykle zwieńczona mozzarellą i gorgonzolą. W równych ilościach dodaje się także parmezan, ser provolone lub Fontina. Dzięki temu żaden z serów nie dominuje nad pozostałymi. Fontina i provolone są często zastępowane w Polsce ricottą lub fetą.

Najlepsza pizza w Zawierciu

Faktor posiada ponad pięćdziesiąt rodzajów pizzy. Każda z pizz ma w standardzie minimum jeden rodzaj sera. Nie ma ograniczeń w dodawaniu innych składników serowych, aby dopasować się do preferencji smakowych i osobistych gustów.